Skip to main content
Uncategorized

Uniek Liberation Concert in een bijzondere tijd!

By augustus 20, 2020No Comments

Eerste officiële concert van philharmonie zuidnederland sinds de lock down.

Op zondag 20 september as. vindt de 15e editie van het Liberation Concert plaats.

Het unieke concert van philharmonie zuidnederland op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten is een muzikaal eerbetoon en een blijvende herinnering aan de Amerikaanse soldaten die hun leven gaven bij de bevrijding van Europa, tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Thema

Het thema van het 15e Liberation Concert is “Strijd”.  Met diepzinnige, heldhaftige, verstilde en opzwepende muziek belicht het Liberation Concert allerlei aspecten van de strijd op leven en dood. Philharmonie Zuidnederland zal onder leiding van dirigent Arjan Tien en met medewerking van soliste Lei Wang het Liberation Concert van dit jaar gestalte geven. Hierbij zullen de volgende stukken ten gehore worden gebracht: Adagio ma non Troppo uit strijkkwartet nr 14 van Ludwig van Beethoven, The Unanswered Question van Ives, The Lark Ascending van Vaughan Williams en Symfonie nr 44 ‘Trauer’ van Joseph Haydn.

Begraafplaats gesloten voor niet concertgangers

Vanwege Covid19 is het lange tijd onzeker geweest of het concert plaats kon vinden. De afgelopen maanden is door het bestuur van de stichting hard gewerkt om een werkbaar corona protocol op te stellen. Daarbij is de organisatie niet over een nacht ijs gegaan. Samen met projectleider Ton Derks en de superintendent van de Amerikaanse begraafplaats David Americo is niets aan het toeval overgelaten.

“We volgen de richtlijnen van het RIVM die door de veiligheidsregio’s verder vertaald zijn in praktische regels. Hierbij is het invullen van de checklist en contactgegevens, het 1,5 meter afstand houden en het scheiden van publiek stromen cruciaal. In overleg met de ABMC (American Battle Monuments Commission) is besloten om de begraafplaats op zondag 20 september te sluiten voor niet concertgangers. Daarmee creëren we de ruimte op de begraafplaats om aan alle voorwaarden te voldoen. Daarnaast vindt het concert plaats in de open lucht. Dit pakket aan maatregelen en omstandigheden schept de voorwaarde om op 20 september in twee afzonderlijke concerten op verantwoorde manier 1400 gasten te kunnen laten genieten van de klanken van philharmonie zuidnederland. Uiteraard zijn we ons terdege ervan bewust dat de situatie, gelet op de meest recente ontwikkelingen om ons heen, zeer fragiel is en dat terugdraaiing van de versoepelingen altijd roet in het eten kan gooien. Daar hebben we mee te leven, wij werken met alle betrokken partijen nu toe naar het Liberation Concert in de hoop dat het sein op groen blijft staan” aldus George Deswijzen, woordvoerder van de stichting.

Registreren voor concerten

Het eerste concert start op 20 september om 12.00u en het tweede om 15.00u. Vanwege Corona dienen dit jaar alle bezoekers vooraf een stoel te reserveren. Zonder reservering kan het concert helaas niet bezocht worden. Tijdens het concert is de begraafplaats gesloten voor niet concertgangers. Registreren voor het concert kan vanaf 20 augustus via de website van de stichting, www.liberationconcert.nl. Hier treft u ook alle actuele informatie over het concert aan.

Livestream

Om nog meer mensen over de hele wereld te kunnen laten genieten van het Liberation Concert heeft de ABMC besloten om het concert vanaf 15.00u te livestreamen. De livestream is te volgen via het Facebook en Youtube kanaal van de ABMC.