Skip to main content
Uncategorized

Monoloog van de vrijheid

By september 17, 2020No Comments

Monoloog voor de Vrijheid voor jongeren van 11 t/m 18 jaar

 

Monoloog voor de Vrijheid: een combinatie van tekst en muziek in een indringende boodschap over vrijheid, speciaal voor kinderen van 11 t/m 18 jaar. De philharmonie zuidnederland en Stichting Liberation Concert slaan de handen ineen voor een educatieve voorstelling over vrijheid. Van 8 t/m 14 september op diverse scholen in de regio Maastricht.

 

In een oorlog vallen slachtoffers.

Onze vrijheid, betaald met bloed.

Hun bloed.

 Laten we dat niet vergeten:

Dat het leven, jouw leven, zoals het nu is, niet vanzelfsprekend is.

Iedere keuze die je mag maken niet vanzelfsprekend is.

Dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.

 

Bovenstaande tekst is een kort stukje uit de Monoloog voor de Vrijheid die leerlingen in de klas te horen krijgen. Indringend, zeker in combinatie met live muziek van violisten van philharmonie zuidnederland. Actrice Lindsay Zwaan en twee musici vertellen het verhaal van de 20-jarige John Morrison uit Ohio die ligt begraven in Margraten. De Monoloog vertelt hoe hij zijn leven voor onze vrijheid gaf. Aansluitend wordt aan jongeren de vraag gesteld, wat vrijheid eigenlijk is en welke verantwoordelijkheid zij zelf moeten nemen om vrijheid te bewaren én te werken aan vrijheid voor iedereen.

De Monoloog voor de Vrijheid daagt leerlingen van groep 7 en 8 van het basisonderwijs én leerlingen uit het voortgezet onderwijs uit om na te denken over vrijheid. Leerkrachten kunnen gebruik maken van voorbereidend lesmateriaal.

Samenwerking Stichting Liberation Concert en philharmonie zuidnederland

De Amerikaanse Begraafplaats Margraten heeft een unieke plaats in Zuid-Limburg. De philharmonie zuidnederland wordt jaarlijks uitgenodigd om er te spelen: het Liberation Concert. De krachtige combinatie van de locatie, klassieke muziek en thema’s als vrijheid, herdenken en bevrijding zorgen elk jaar weer voor een indrukwekkende concertbeleving. De langdurige samenwerking met philharmonie zuidnederland wordt uitgebreid met de Monoloog voor de Vrijheid om ook de jeugd te betrekken bij deze unieke plek.

Uitvoerenden

viool David Ernst

altviool Elizabet Derrac

actrice Lindsay Zwaan

regie Jelle Stiphout

met dank aan de Rabobank Zuid Limburg Oost