Skip to main content
Uncategorized

Jeugd programma Liberation Concert

By juni 20, 2024No Comments

In samenwerking met de philzuid worden dit jaar twee jeugdprogramma’s uitgevoerd. De eerste is ‘Componeer je vrij(Heid). Deze uitvoering is dit jaar tot grote tevredenheid als pilot gedraaid. De tweede is de korte voorstelling ‘Ik ga een eiland kopen’ die afgelopen jaar is geïntroduceerd. Lees beneden meer over deze twee bijzondere voorstellingen die in het kader van 80 jaar bevrijding en marge van het Liberation Concert worden georganiseerd.

Componeer je Vrij

“Als heel de hemel van papier was en al het water ter wereld inkt en al de bomen veranderen in pennen, dan nog zou ik al de verschrikkingen van deze oorlog niet hebben kunnen optekenen!”

Hette de Jong, 17 toen de oorlog uitbrak in Maastricht, schreef bovenstaande in zijn dagboek. Leerlingen met muziek in het examenvak van dezelfde leeftijd als Hette, lezen het dagboek en schrijven composities geïnspireerd door fragmenten uit het dagboek van Hette. De muziek schrijven ze voor een kwartet bestaande uit musici van Philzuid, die de composities live uit zullen voeren. 

Begeleid door componist Remy Alexander werken de leerlingen door middel van celtechniek aan hun composities. Ze denken na over de tekst en vertalen hun gevoel naar de muziek. 

Omdat niet alle leerlingen ervaring hebben met componeren krijgen ze een workshop van onze musici om meer te leren over de instrumenten en geeft Remy Alexander diverse werksessies. 

De uitvoering van de composities is een openbaar concert en een kroon op het werk van de leerlingen. 

Ik ga een Eiland kopen

Appèl op vrijheid voelen en vrijheid geven

Ik ga een Eiland kopen is een korte voorstelling over vrijheid en verdraagzaamheid. Over je welkom voelen in een andere omgeving. Over de vrijheid die we nu hebben en vooral ook over vrijheid die we anderen moeten geven. Over al dan niet kunnen leven waar je wil en de ruimte krijgen om te kunnen zijn wie je bent. 

Philzuid speelt deze korte klassenvoorstelling voor de groepen 7 en 8 in de week van 9 – 13 september, vlak voor de viering van de bevrijding van Maastricht. De thematiek van de voorstelling sluit aan de bevrijding, burgerschap én bij de Gouden Weken op school. 

Ik ga een Eiland kopen wordt uitgevoerd door twee musici van Philzuid en een acteur. Compact lesmateriaal maakt deel uit van het project.