Skip to main content
Uncategorized

18e Liberation Concert – Amerikaanse begraafplaats Margraten

Muzikale aftrap Start Nationale viering 80 jaar bevrijding Nederland

Op donderdag 12 september vindt om 19.00u het 18e Liberation Concert op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten plaats. Vanwege de viering van 80 jaar vrijheid is het concert verplaatst van de traditionele zondag naar de exacte dag, 80 jaar geleden, waarop de eerste Amerikaanse bevrijders via Mesch en Noorbeek voet op Nederlandse bodem zetten.

Programma

Philzuid zal onder leiding van chef-dirigent Duncan Ward, met een keur aan solisten en het Brabantkoor een indrukwekkend en divers programma spelen met werken van onder andere Beethoven, Williams, Price en Pütz. Speciale medewerking is er van soliste Suzan Seegers die ‘We’ll meet again’ van Vera Lynn ten gehore brengt. Daarnaast wordt de avond geopend door de binnenkomst van het vrijheidsvuur door Atletiek Maastricht met kinderen uit de gemeente Eijsden-Margraten en soldaten van de 101st Airborne divisie. Er worden twee bijzondere verhalen verteld over gevallen bevrijders, er is een bijzonder eerbetoon aan een bevrijder van de Old Hickory Divisie en er wordt een spoken word door een studente van het United World College uitgesproken. 

Gevallen strijders

“Met meer dan 150 musici, koorleden en solisten op de bühne, 3.300 mensen op de begraafplaats en via de live L1 uitzending tienduizenden kijkers voor de tv, een concert die eer doet aan onze gevallen bevrijders, de unieke locatie en aan iedereen waaraan wij onze VRIJHEID te danken hebben, zo vertelt organisator George Deswijzen.

Avondvoorstelling

Sinds afgelopen jaar is het Liberation Concert een nieuwe weg ingeslagen met meer aandacht voor jongeren, een moderner programma en verhalen over gevallen bevrijders. Het 18e Liberation concert zal voor de eerste keer ‘s avonds plaatsvinden, hetgeen voor een nog bijzondere sfeer zal zorgen op deze toch al indrukwekkende locatie. L1 zal het gehele concert live uitzenden vanaf 19.00u. Op deze wijze wil de organisatie het concert een landelijk bereik geven. Het vormt namelijk samen met de ceremonie in Mesch eerder die dag, de start van de nationale viering van 80 jaar bevrijding in Nederland

Vrije gave

Voor het 18e Liberation Concert zijn 3.300 tickets beschikbaar. Deze kunnen tegen een ‘vrije gave’ worden gereserveerd via de website www.liberationconcert.nl. De organisatie geeft aan dat bezoekers er dit jaar extra snel bij moeten zijn vanwege de te verwachte hoge animo bij de concertgangers. “Ja, dit concert wil je niet missen. Het wordt een zeer bijzondere avond De unieke plek, grootte van het concert, het bijzondere programma, een avondvoorstelling in het jaar van 80 jaar bevrijding. Alles bij elkaar opgeteld gaan we dit zo snel niet nog eens organiseren en wordt het een zeer uniek muzikaal eerbetoon”, aldus Liberation Concert voorzitter Theo Bovens.