Skip to main content
Uncategorized

Jeugdprogramma – Liberation Concert

By September 15, 2023No Comments

De vrijheid vieren in de voorstelling ‘Ik ga een Eiland kopen’. Een samenwerking tussen philharmonie zuidnederland en de Stichting Liberation Concert.

In de week voorafgaand aan de jaarlijkse herdenking van de bevrijding van Zuid-Nederland  speelt philharmonie zuidnederland op diverse scholen een korte voorstelling over vrijheid getiteld ‘Ik ga een Eiland kopen’. Een gedicht over je welkom voelen in een vreemd land, over de vrijheid nemen en de vrijheid krijgen, over het heft in eigen hand nemen of de gelegenheid krijgen je ergens thuis te voelen.

De Stichting Liberation Concert organiseert sinds 2006 een jaarlijks herdenkingsconcert op de Amerikaanse Begraafplaats in Margraten. De Stichting wil de jeugd op een betekenisvolle manier betrekken bij deze jaarlijkse herdenking en heeft hiervoor de samenwerking gezocht met philharmonie zuidnederland.

In 2019 maakte de educatieafdeling van philharmonie zuidnederland in het kader van de herdenking van 75 jaar bevrijding de ‘Monoloog voor de Vrijheid’. Nu biedt het orkest de scholen een nieuwe voorstelling aan met de titel ‘Ik ga een eiland kopen’.

Vrijheid en verdraagzaamheid

De voorstelling gaat over vrijheid en verdraagzaamheid. De vrijheid die we nu beleven gaat ook over het samenleven met elkaar, elkaar de ruimte geven. Over je welkom voelen in een andere omgeving. Over de vrijheid die we nu hebben en vooral ook de vrijheid die we anderen moeten geven. Over al dan niet kunnen leven waar je wilt en de ruimte krijgen om te kunnen zijn wie je bent. De tekst van de voorstelling wisselt tussen het naïeve beeld van een kind over wat allemaal mogelijk is en anderzijds de angst om ergens anders te moeten wortelen. De prachtige muziek sluit naadloos aan bij deze wisselende gevoelens. 

Deze onderwerpen kunnen van tevoren behandeld worden in de klas met de aangeleverde lesbrief.

Uitvoeringen vinden plaats van 11 t/m 15 september op diverse scholen in Maastricht en in de omgeving Maastricht. Met deze uitvoeringen bereikt het orkest zo’n 450 leerlingen. 

De voorstelling wordt uitgevoerd door acteur Joris Erwich en twee musici van philharmonie zuidnederland: Angela Stone, fluit en Elizabet Derrac, altviool. De tekst is geschreven door Ninke Overbeek. Saskia Bonarius heeft de voorstelling geregisseerd.