Skip to main content
Uncategorized

Liberation Concert 2019 trekt meer dan 6000 bezoekers

By september 17, 2019No Comments

Met maar liefst 6.400 bezoekers vond afgelopen zondag 15 september het drukstbezochte Liberation Concert ooit plaats. De stichting Margraten Eerbetoon kijkt dan ook trots terug op dit grootse muzikale eerbetoon aan de gesneuvelde soldaten die in de Tweede Wereldoorlog hun leven gaven voor onze vrijheid. Een eerbetoon waar dit jaar extra veel jeugd bij betrokken is.

Jeugd betrekken

In dit kroonjaar heeft de stichting zich extra ingezet om jongeren bij het thema ‘Bevrijding’ te betrekken. Op 8 basis- en middelbare scholen is de (winnende) monoloog voor de vrijheid opgevoerd en zijn er gastlessen verzorgd. Vervolgens zijn er op 12 september 10.023 strepen getrokken op Plein 1992 in Maastricht. Hiermee wilde de stichting aandacht vragen voor het aantal gesneuvelde soldaten die liggen begraven en worden herdacht op de Amerikaanse Begraafplaats in Margraten.

Rijkgevuld programma

Het laatste deel van het eerbetoon startte zondag 15 september met een Vrijheidsmars in Maastricht. Deelnemers waren o.m. leerlingen en studenten van Montessori Binnenstad, Basisschool Scharn en het United World College, burgemeester Akkermans, bestuurders van de stichting Margraten Eerbetoon en diverse andere geïnteresseerden. De stoet werd voorgegaan door de Maastrichtse Verkennersband. Op diverse plekken werd middels performances stilgestaan bij 75 jaar bevrijding.

Op de Amerikaanse Begraafplaats hebben de leerlingen samen met de Maastrichtse Atletiekvereniging het vrijheidsvuur ontstoken en heeft Sophie Vleugels, de winnaar van de monoloog voor de vrijheid, haar monoloog voorgedragen. De monoloog was gebaseerd op het verhaal van haar adoptiesoldaat, de 20-jarige Robert John Morrison uit Youngstown, Ohio. Morrison was radio operator bij de 337th Bomber Squadron, 96th Bomber Group Heavy.

Mahlers 2e symfonie: wederopstanding, hoop en eeuwig leven

Philharmonie zuidnederland voerde dit kroonjaar samen met Brabant Koor en Studium Chorale het Mahlers 2e symfonie op. In anderhalf uur tijd werden de ruim 6000 bezoekers blootgesteld aan aan een achtbaan van emoties. Het werk, onder leiding van chef-dirigent Dmitri Liss, zorgde voor een overweldigende luisterervaring en muzikaal eerbetoon aan onze bevrijders. Het aantal uitvoerenden is imposant: 72 zangers en twee orkesten met in totaal 111 musici. De solisten zijn Sarah Wegener (sopraan) en Helena Rasker (Alt).