Uncategorized

Geef de vrijheid door!

By september 1, 2018 No Comments

Reis met mij mee terug in de tijd. Terug naar 12 september 1944. Omstreeks tien uur ’s ochtends overschrijden Amerikaanse soldaten onder commando van kapitein Kent van de 30ste Amerikaanse Divisie, bijgenaamd ‘Old Hickory’, als eerste geallieerden de Nederlands-Belgische grens. Die dag krijgen de eerste inwoners van Zuid-Limburgers, zelfs van Nederland, na jaren van leven in angst en onzekerheid hun vrijheid terug. Maar beseffen ook al snel wat die vrijheid heeft gekost.

Wij weten vandaag de dag dat de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog en rond de bevrijding in ’44 voor altijd sterk verbonden zijn met de Zuid-Limburgse samenleving. Ik vraag me weleens af of we ons hier wel voldoende bewust van zijn. Onze nieuwste generaties kennen geen verhalen meer uit eerste hand. En ruim zeventig jaar na dato is een leven in vrijheid voor velen van ons een vanzelfsprekendheid geworden. Gelukkig maar! We worden geconfronteerd met een serieuze uitdaging. Want hoe dragen we de verhalen van toen, en daarmee een deel van onze identiteit en ons vrijheidsbesef over aan de volgende generatie?

Ik neem u daarom mee naar de toekomst. Mee naar 2019. In Zuid-Limburg vieren we dat jaar het 75-jarig jubileum van onze vrijheid. Een uitzonderlijke kans om de gebeurtenissen en verhalen opnieuw en op een aansprekende manier voor het voetlicht te brengen. Om onszelf en elkaar weer sterk bewust te maken van de kwetsbaarheid van vrede en vrijheid. Laat het Liberation Concert gevuld met meeslepende muziek op deze verstillende plek, dit besef nu alvast aanwakkeren en dankbaarheid kweken voor de dappere mannen en vrouwen die ons huidige leven in vrijheid mogelijk hebben gemaakt. Samen geven we de vrijheid door.

Hartelijk groetend,

Dieudonné Akkermans
Burgemeester Gemeente Eijsden-Margraten