Uncategorized

Een laatste rustplek

By september 8, 2018 No Comments

The Netherlands American Cemetery and Memorial in Margraten is de enige Amerikaanse militaire begraafplaats in Nederland. Deze eervolle plek wordt beheerd door de American Battle Monuments Commission (ABMC). Op de ‘Walls of the Missing’, links en rechts bij aankomst, staan de namen van 1.722 vermiste soldaten. Voorbij de toren op de uitgestrekte weide liggen 8.301 soldaten begraven.

Uniek aan deze begraafplaats is het adoptieprogramma, begeleid door de Stichting Adoptiegraven Margraten. Sinds 1945 worden de graven geadopteerd en verzorgd door mensen in en om de gemeenschap van Eijsden-Margraten. Met het project ‘De Gezichten van Margraten’ tracht de Stichting Verenigde Adoptanten Amerikaanse Oorlogsgraven zoveel mogelijk van deze soldaten een gezicht te geven door bij hun graven en hun namen een foto te plaatsen. Inmiddels zijn alle graven en de namen op de ‘Walls of the Missing’ geadopteerd. Een bijzonder eerbetoon aan onze bevrijders.

“Jaar in, jaar uit breng ik een bezoek aan de Amerikaanse begraafplaats. De witte kruizen. De witte Davidsterren. Meestal neem ik gasten mee en vaak zijn dat Amerikanen die hun ‘boys’ eren. Vervuld van emoties en respect. Zij bewegen zich stil tussen de graven. Begraven in de Limburgse löss, zij aan zij, rij aan rij, zonder onderscheid tussen rang en stand, rijk en arm. Iedereen die hier ligt is gelijk aan de ander.

Heel mijn leven vertel ik aan iedereen die het wil horen, wat in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd. De verschrikkingen, de doden, het verdriet, en de vreugde van de bevrijding. Zonder die bevrijding in september ’44 was ik er niet geweest. Bijna mijn hele familie is vermoord door het naziregime, onder wie mijn broertje van 3,5 jaar oud, die in februari ’44 in een veewagen gedeporteerd is naar Auschwitz. Alleen. Koud. Eenzaam. De bevrijders van september ’44, zij gaven mij mijn leven, mijn vrijheid, het licht en mijn toekomst. Ik zal dat nooit vergeten.”

Adoptant Benoit Wesly uit Maastricht