Uncategorized

De kracht van Herinnering

By maart 27, 2018 No Comments

Het Liberation Concert op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten staat dit jaar in het teken van het thema Herinnering. Elk werk op het programma herinnert aan de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog, maar ook aan kracht en hoop.

John Williams (1932) is wellicht ’s werelds bekendste componist van filmmuziek en werd 51 keer genomineerd voor een Oscar. Zijn Hymn to the Fallen uit de film Saving private Ryan is een eerbetoon aan allen die zijn gesneuveld in de oorlog.

De Tsjechische componist Bohuslav Martinu (1890-1959) schreef een orkestwerk ter herinnering aan het Tsjechische dorp Lidice. Op 10 juni 1942 werden 340 mensen uit Lidice uit wraak vermoord door de nazi’s: 192 mannen, 60 vrouwen en 88 kinderen.

A Lincoln Portrait van Aaron Copland (1900-1990) is een muziekstuk met een spreekstem als toevoeging. Copland gebruikte voor deze teksten beroemde tekstdelen uit speeches en brieven van Lincoln. Op 9 september zal Mike Yasenchak, voormalig Superintendent van de Amerikaanse Begraafplaats Margraten de rol van spreekstem vervullen.

De Vijfde Symfonie van Beethoven (1770-1827) staat voor het noodlot. Maar niet alleen voor het noodlot, want het beroemde openingsthema vormt in morse de V van Victorie. De symfonie is ook het muzikale thema van The Longest Day, een Amerikaanse oorlogsfilm uit 1962 over de landing in Normandië.

Een prachtig concert om de herinnering bij jongere generaties levend te houden.

Dirigent: Fawzi Haimor
Spreekstem: Mike Yasenchak

Williams – Uit Saving Private Ryan: Hymne to the Fallen
Martinu – Memorial to Lidice
Copland – A Lincoln Portrait
Beethoven – Symfonie nr 5

MARGRATEN – AMERIKAANSE BEGRAAFPLAATS – ZO 9 SEP 15:00 UUR
Gratis toegang