ZONDAG 18 SEPTEMBER 2022

15:30 | Gratis toegang

LIBERATION CONCERT

Op de Amerikaanse Begraafplaats in Margraten klinkt sinds 2006 jaarlijks een muzikaal eerbetoon. Een klassiek concert dat past bij de unieke locatie. Samen herdenken we de gesneuvelde soldaten die in de Tweede Wereldoorlog hun leven gaven voor de bevrijding van ons land. En we vieren de bevrijding van Nederland die in september 1944 vanuit Zuid-Limburg begon.

Het 17e Liberation Concert vind plaats op zondag 18 september 2022. We gaan er van uit dat dit jaar als vanouds weer één concert plaatsvindt. De begraafplaats is op zondag 18 september gewoon open en reserveren van tickets is niet meer nodig.

Thema
Jaarlijks eert het Liberation Concert de gesneuvelde soldaten die vochten voor onze vrijheid. Mannen en vrouwen in de bloei van hun leven lieten huis en haard achter om te vechten voor onze vrijheid. Familie en geliefden bleven in onzekerheid achter en zagen het leven van hun dierbaren op veel te jonge leeftijd eindigen. Het Liberation Concert staat deze editie stil bij de gesneuvelde soldaten en de innige band met hun achterblijvers; de geliefden, moeders, vaders, broers, zussen die hun zoon of dochter nooit meer in hun armen hebben kunnen sluiten.

Aaron Copland schreef Letter from Home in 1944. Heimwee en verlangen naar zijn geliefden klinkt door in Copland’s patriottische werk over een soldaat die met tranen in zijn ogen een brief van het thuisfront leest.

De Onvoltooide Symfonie van Schubert behoort tot de klassieke meesterwerken. Het is een tweedelige symfonie geschreven door een leeftijdsgenoot van de vele gesneuvelde soldaten. Een 26-jarige componist wiens leven door ziekte net als de gevallen soldaten veel te vroeg eindigde en onvoltooid bleef.

“Ik herinner me de momenten waarop mijn  moeder voor me zong (..) soms glinsterde er een traan in haar oog”. Het is een fragment uit de tekst van het lied Songs my mother Taught me van Antonin Dvorák. De onvoorwaardelijke liefde en zorgzaamheid van een moeder voor haar kind klinkt door in de muziek. De instrumentale bewerking van de Oostenrijks-Amerikaanse violist Fritz Kreisler voor viool en orkest maakte Dvorak’s lied wereldberoemd.

Onvoorwaardelijk liefde voor je naasten en opofferingsgezindheid zijn centrale thema’s in de film Schindler’s List.  Zelden schreef een componist zo’n pakkende filmmuziek als John Williams bij Steven Spielbergs Oscar winnende film. “You need a better composer than i for this film”, luidde de reactie van Williams op Spei;bergs verzoek om de muziek voor Schindler’s List te schrijven. “I know, but they are all dead”, luidde Spielbergs antwoord. Theme & Remembrances uit Schindler’s List voor viool en orkest werd de meest aangrijpende filmmuziek ooit geschreven.

Met de gesneuvelde militairen op de Amerikaanse begraafplaats van Margraten in zijn achterhoofd, componeerde Mark Pütz de hymne Unknown Territory. Een muzikale uitdrukking van blijvende dankbaarheid aan alle bevrijders en hun naasten.

LAATSTE BERICHTEN

Terugblik 16e Liberation Concert

| Uncategorized | No Comments

Op zondag 19 september vond het 16e Liberation concert plaats op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten. Een kleine 1500 bezoekers genoten van de klanken van de philharmonie zuidnederland. Afgezien van de aanwezige bezoekers was er…

LAATSTE BERICHTEN

PROGRAMMA

18 SEPTEMBER 2022
Gratis toegang

15.15 uur                    Alle genodigden (gasten) hebben hun zitplaats ingenomen

15.30 uur                    Welkomstwoord ABMC, Amerikaanse Ambassade en Provincie

15.50 – 16.50 uur       Liberation Concert 2022 –  (geen pauze)

BEREIKBAARHEID

ADRES Amerikaanse Begraafplaats 1 6269 NA Margraten

MET DE AUTO Komende vanaf de A79 of Maastricht. A79 afslag Cadier en Keer/Vaals. Volg N278 via Cadier en Keer richting Margraten/Vaals. N278 blijven volgen tot aan de Amerikaans Begraafplaats. Op de begraafplaats is voldoende parkeergelegenheid.

Komende vanaf de A76 of Parkstad. A76 afslag 7 (Vaals/Simpelveld). Volg de N281 richting Vaals tot de N278. N278 richting Maastricht via Nijswiller en Gulpen tot in Margraten. Rijksweg richting Cadier en Keer/Maastricht blijven volgen tot aan de Amerikaanse Begraafplaats.

MET HET OPENBAAR VERVOER Lijn 350 richting Aachen Hauptbahnhof of Maastricht, uitstappen bij de halte ‘Amerikaanse Begraafplaats’. www.92920v.nl.

MET DE FIETS De Amerikaanse begraafplaats is met de fiets goed bereikbaar. U kunt het fietspad nemen langs de N278 Maastricht -Vaals. Bij de begraafplaats is een fietsenstalling aanwezig.

PARKEREN

HUISREGELS

Het Liberation concert is gratis toegankelijk.  Er zijn speciale plekken voor mindervaliden en één begeleider beschikbaar. Het concert vindt plaats op de Amerikaanse Begraafplaats en hier gelden een aantal speciale regels. Zo dienen bezoekers zich op een respectvolle en rustige wijze te gedragen en de kruizen te respecteren. We adviseren u uzelf ingetogen te kleden, ook als het warm is (geen korte broek of mouwloze t-shirts). Het maken van audio- en video-opnames van het concert – anders dan geaccrediteerde pers – is niet toegestaan. Ook is het niet toegestaan grote tassen mee te nemen. Huisdieren worden niet toegelaten.